Кропивницька ЗОШ «Мрія» стала переможцем першого етапу Шкільної футзальної ліги України

Минулого тижня в спортивному залі КДЮСШ №2 пройшов чемпіонат Кропивницького з футзалу серед юнаків 5-х класів, 2005 р.н. і молодше, що став першим етапом Всеукраїнського турніру "Шкільна футзальна ліга". Наступний, вже обласний етап, пройде в кінці лютого у Світловодську.

Через сито групового раунду до півфінальних двобоїв пройшли представники ЗОШ I-го ступеня "Мрія", ЗОШ №19, №31 та гімназії імені Т.Г. Шевченка.

Волею жереба спочатку грали маленькі футзалісти шкіл №19 та "Мрія". Цікаво те, що "мрійники" були  на рік молодше за всіх інших учасників, адже в цьому закладі навчаються діти лише по четвертий клас. Втім, більшість із гравців цієї команди є  вихованцями ДЮФК "Альянс", про успіхи якого ви могли нещодавно дізнатися зі шпальт нашої газети. А тому легко у грі з молодшими конкурентами нікому не було.

Початок матчу одразу ж ознаменувався голом команди школи №19. Прострільну передачу головою замкнув Роман Зінченко. Але вже через декілька хвилин "Мрія", зусиллями Артема Олексенка, відігралася. Далі суперники перейшли до позиційної боротьби. В такій в’язкій грі не можна не відзначити дії капітана  "Мрії" Нікіти Лісіци, який, окрім прекрасної гри в захисті, постійно обстрілював ворота суперника з далекої відстані. За нічийного рахунку команди пішли на перерву.

На початку другого тайму прекрасну нагоду мали гравці школи №19, але не реалізували вихід віч на віч із голкіпером.  Після цього нагоду, щоб зробити дубль, мав Артем Олексенко, але влучив у воротаря. Ну а вже в завершенні гри, коли  майже всі готувалися до серії пенальті,  Артем Олексенко вдало виконав штрафний удар зі своєї половини поля й, завдяки рикошету від захисника, допоміг своїй команді вийти до фіналу – 2:1.

Відзначу, що цей турнір відзначився не тільки цікавою та непередбачуваною боротьбою в кожній грі, а ще й, як то й має бути під час дитячих турнірів, запам'ятався діями окремих яскравих виконавців. Без перебільшення, зовсім не дитячу гру продемонстрував вихованець Вадима Даренка – Віктор Цуканов, який навчається в ЗОШ №31 . Саме дії "маленького Мессі" й допомогли його команді легко, в півфінальному поєдинку,  здолати опір конкурентів із гімназії Т.Г. Шевченка.  Віктор повністю керував грою своєї команди, регулярно звільнюячись від опіки, він отримував від партнерів м’яч, а вже далі, по-дорослому спокійно, створював небезпеку біля чужих воріт. Спочатку Цуканов зі штрафного влучив у поперечину. Після цього накрутив на лівому фланзі захисника й точно викотив м`яч під удар партнеру, але той влучив у стійку.  Так що, в своїй команді Віктор виконував роль і нападника, й захисника, й диригента атак. Саме він створив перший гол, коли, обігравши захисника, прострілив на дальню стійку, де партнер переправив м'яч до сітки – 1:0. Далі лідер команди 31-ї школи зумів відзначитися сам, коли влучно поцілив у кут воріт. Бенефіс Цуканова  закінчився ще одним красивим голом. Прийнявши м'яч в центрі поля, прикриваючи його корпусом, він пройшов до воріт, де легко зумів переграти голкіпера  — 3:0. Саме з таким рахунком команда 31-ї школи перемогла і вийшла до фіналу.

В матчі за бронзу зустрічалися команди зі школи №19 та гімназії імені Шевченка.  Завдяки хет-трику Романа Зінченка та більш розсудливих дій його партнерів, впевнено перемогли футзалісти 19-ї школи - 6:2.

Після бронзового протиборства на всіх присутніх чекав головний матч турніру. Фінальне протистояння почалося в позиційній боротьбі. Небезпечно з центра поля  пробивав Артем Олексенко, але не вистачило влучності. А далі про себе нагадав Віктор Цуканов, який залишився сам перед воротами і прицільним ударом відкрив рахунок – 1:0. Далі він же пробивав з центра поля, але воротар Іван Міхно, проявивши неабияку майстерність, зміг відбити цей “постріл”. Як на мене, протистояння Міхно-Цуканов стало окрасою фіналу. І, як не дивно,  саме голкіпер вийшов переможцем цієї дуелі. Декілька разів Цуканов виходив віч на віч із голкіпером, обводив суперників, бив як із правої, так і з лівої ноги,  але постійно фортуна відверталася від Віктора.

"Не забиваєш ти – забивають тобі" - у цій грі, вже по перерві, спрацювало неписане правило футболу. Після всіх нагод, які не використали гравці 31-ї школи, за справу взялися вже футзалісти "Мрії". У них по-справжньому гольових моментів було куди менше. Але, як і колись, у далекому 1999-му році, в фіналі Ліги Чемпіонів фортуна була на боці легендарного "Манчестер Юнайтед" у грі з "Баварією", так і зараз футбольний бог був  стороні підопічних Ярослава Карауша. Причому сценарій видався майже ідентичним. Програючи в один гол по ходу фіналу, “Мрія” відігралася й у кінцівці вирвала перемогу. Спочатку, після пасу Артема Олексенка, Святозар Скибінський рахунок зрівняв. Далі, здавалося, що нічия - це найкращий варіант для молодшої команди. Адже Віктор Цуканов, який виглядав дуже втомленим, але вперто йшов вперед, раз по раз "стріляв" по воротах. Але  в “рамці” дива творив Іван Міхно, щоразу відбиваючи удари маленького майстра. 

Наприкінці ж гри сталося неочікуване. Заробивши кутовий, Артем Олексенко потужно прострілив на ближню стійку, де в боротьбі з захисниками  Святозар Скибінський, швидко розібравшись, переправив м’яч до сітки воріт суперника – 2:1. Це був дійсно командний гол, створений завдяки  осмисленим діям двох гравців. Здалося, що така комбінація не одного разу відпрацьовувалася на тренуваннях і це принесло свої плоди.

Останні миттєвості гри пройшли за повної переваги гравців 31-ї школи, але всі намагання відігратися так і не увінчалися успіхом.  У підсумку, 2:1 – вольова перемога "Мрії", яка вже готується до обласного етапу, що пройде в Світловодську в кінці лютого. 

На церемонії нагородження найкращим гравцем турніру, цілком очікувано, було визнано Віктора Цуканова, а кращим воротарем – Івана Міхно. Кожна команда-півфіналіст отримала  грамоти та торти. А переможцям дістався кубок і комплект футбольної форми. Нагородження проводили керівники міської та обласної федерації футболу Ярослав Пилипенко, Костянтин Волков та Віктор Безсмертний.

Вже після закриття турніру свій коментар нам надав один із його організаторів, методист ЦМСПС Управління освіти міської ради Олексій Коваленко:

- Проекту "Шкільна футзальна ліга України" вже чотири роки. Як ви зрозуміли, це аналог футбольного турніру "Шкіряний м’яч". Головним спонсором проведення турніру в нашому місті є заступник голови  федерації футболу Кропивницького Костянтин Волков. Перший рік змагання були, так би мовити, "пілотними", і проводилися в межах Івано-Франківської області. Далі в ньому взяли участь представники восьми областей.  Вже минулоріч учасниками стали школярі з усієї держави. Від нашого міста в обласному етапі минулого року взяли участь гравці 31-ї школи. А область на всеукраїнському рівні випала честь представляти футзалістам із Світловодська, які, в підсумку, зайняли третє місце в Україні.

Так як цей турнір не входить до заліку міської Спартакіади школярів, тому брали участь тільки бажаючі. В результаті, за перемогу змагалося дев’ять команд, які були поділені на три групи по три команди. До півфіналу вийшли переможці своїх тріо, та найкраща команда, яка зайняла друге місце – школа №19. Результат виявився дуже неочікуваним, адже беззаперечним фаворитом вважалася школа №31, яка, по-перше,  за віком підходить, а гравці "Мрії" - менші на рік.  По-друге, в них є явний лідер, але банальне невезіння, плюс втома лідера, принесли саме такий результат. Втім, треба віддати належне переможцям, які проявили витримку, характер і таки здолали старших конкурентів. Так що, не можна сказати, що цей успіх футзалістів “Мрії” незаслужений.

Також своїми враженнями від турніру поділився найкращий воротар турніру, голкіпер переможців Іван Міхно:

- Турнір мені дуже сподобався, хоча на початку фіналу я не думав про перемогу, адже ми пропустили. Дуже складно було грати проти Віті Цуканова, особливо важко було зреагувати на той удар із центра поля, але я й сам не зрозумів, як зумів його відбити.

На завершення коментар щодо виступу своєї команди та подальші плани нам розповів тренер "Мрії" Ярослав Карауш:

- Наша школа не бере участі в міських спартакіадах, адже в нас діти навчаються лише по четвертий клас. Так як це змагання між п’ятикласниками, то все-ж-таки, ми вирішили взяти участь. Дивом вийшли з групи. В півфіналі на нас чекав дуже сильний суперник, тому я, як і нещодавно в Черкасах, сказав дітям, що задачу мінімум ми виконали, а тепер можна пограти в своє задоволення. В ході гри поступалися, але хлопці зуміли проявити характер і забити два важливі м’ячі. Ну а в фіналі нам відверто пощастило. Хочу відзначити зірку в команді суперника - Віктора Цуканова, який приніс нам багато проблем у грі. Але в нас – команда-зірка, яка переграла опонентів і тепер ми намагатимемося зробити те ж саме й у Світловодську.

За матеріалами сайту sportpeporter.com.ua

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!