Кубок Свободи у Хмельницькому. Огляд вирішального дня змагань (+ФОТО, ВІДЕО)

Переможцем змагань стала львівська «Енергія», яка у післяматчевій серії пенальті у фіналі здолала херсонський «Продексім», бронзові нагороди дісталися «Титану-Зорі», яка мінімально переграла хмельницький СК «Сокіл».

Матч за 7-е місце. «ЛТК-ІнБев-НПУ» (Луганськ-Житомир-Київ) – «Кардинал-Рівне» (Рівне) – 2:5 (0:5)
Арбітри:
Божко, Куцак (обидва – Хмельницький)
Голи: Мороховець (23), Мануйленко (30, аг.) – Піддубний (13, 16), Новак (15), Фаренюк (19), П. Концеба (19)
«ЛТК-ІнБев-НПУ»: Соколовський, Дзюба, Зеленкевич, Цапов, Мороховець, Директоренко, Карбула, Бакум, Чеберяк, М. Концеба, Сухов, Паламарчук
«Кардинал-Рівне»: Дурбан, Свинарчук, Піддубний, Новак, Басич, П. Концеба, Фаренюк, Філь, Мануйленко, Кручок, Зелінський, Петрик, Таранович
Попередження: Карбула (34)

Програму заключного ігрового дня «Кубку Свободи-2016» відкривав матч за підсумкове 7-е місце, в якому силами мірялися «ЛТК-ІнБев-НПУ» та «Кардинал-Рівне». Обидва колективи завершили груповий етап на останніх місцях у власних підгрупах, отож турнір прагнули завершити на мажорній ноті.

Розпочали матч краще рівняни, які привабливіше виглядали у позиційній боротьбі. Хороший шанс для того, аби змінити нулі на табло був у Новака, однак нападник «кардиналівців» після навісної передачі Концеби з кутового пробив трішки неточно. «ЛТК-ІнБев-НПУ» ж намагався постійно підключати до власних атак Соколовського, однак ця тактика ледве не призвела до голу у ворота «телефоністів». Саме після помилки кіпера номінальних господарів Концеба по красивій дузі цілив вдотик у порожню «рамку», однак його удар прийшовся у хрестовину, а Басич, який виявився першим на підборі, з вигідної позиції пробив над поперечкою. Поступово підопічні Валерія Туркіна розпочали підсідати, і цим не могли не скористатися підопічні Сергія Піддубного. Саме граючий тренер «Кардиналу-Рівне» і відкрив рахунок у матчі, прицільним ударом з-за меж воротарського заставши зненацька Соколовського – 0:1. Не встигли номінальні господарі як слід прийти в себе, як знову були вимушені розпочинати гру від центральної лінії. Подвоїв перевагу «Кардиналу-Рівне» Новак, який після скидки з флангу блискуче зльоту пробив впритирку із стійкою – 0:2. Цей гол остаточно відправив підопічних Валерія Туркіна у стан гроггі, чим рівняни, які впіймали кураж, скористалися сповна, і видавши блискуче завершення першого тайму, вирушили на перерву із комфортним гандикапом у п’ять забитих м’ячів. Спочатку дубль оформив Піддубний, точним низовим ударом завершивши блискавичну багатоходівку «кардиналівців», далі овації трибун зірвав Фаренюк, який після пасу Зелінського з глибини вишукано п’ятою переправив сферу у ліву «шістку», а перед самим свистком арбітра на перерву відзначився і Концеба, який після провалу захисту «ЛТК-ІнБев-НПУ» та розкішного пасу з правого флангу не зближаючись із Суховим холоднокровно пробив під поперечину – 0:5.

До честі гравців «ЛТК-ІнБев-НПУ», вони зуміли зібратися на другий тайм, і доволі швидко зуміли дещо скоротити розрив у рахунку та дещо відродити інтригу в матчі. Один м’яч спочатку відквитав Мороховець, який після націленого пасу від Дзюби влучно пробив у праву «шістку», а невдовзі «телефоністам» «допоміг» добре знайомий Мануйленко, зрізавши шкіряний снаряд у власні ворота після розіграшу кутового – 2:5. Повіривши у власні сили, підопічні Валерія Туркіна стали з ще більшим завзяттям діяти у атаці, однак окрім моменту Цапова, гарматний удар якого у праву «дев’ятку» у чудовому стрибку парирував Дурбан, згадати більше по-суті нічого. В останні хвилини вже цікавіше виглядали рівняни, які цілком знову повернути рахунок на табло до розгромного, однак завадили цьому вдалі дії Сухова, який двічі рятував свою команду від вірних голів після ударів Зелінського та Фаренюка. В підсумку – 5:2 на користь «Кардиналу-Рівне», який фінішує сьомим на «Кубку Свободи-2016», «ЛТК-ІнБев-НПУ» завершує турнір у Хмельницькому на підсумковому восьмому місці.

Матч за 5-е місце. «ВРЗ» (Гомель, Білорусь) – «Епіцентр К Авангард» (Одеса) – 1:5 (0:3)
Арбітри:
Чубінський (Київ), Жмурко (Хмельницький)
Голи: Григорьєв (39) – Федосюк (11, 16, 34, 35), Свиридов (18)
«ВРЗ»: Куді, Клочко, Гончаров, Матвієнко, Селюк, Григорьєв, Коваль, Лемешко, Рябцев, Дегтяренко, Пинчук, Березовський
«Епіцентр К Авангард»: Цибенко, Лужанський, Харченко, Свиридов, Дрозд, Жеріков, Федосюк, Коваленко, Болтнєв, Леонов
Попередження: Пинчук (10) – Коваленко (6), Болтнєв (21), Свиридов (23)

Наступними на паркет вийшли гомельський «ВРЗ» та «Епіцентр К Авангард» із Одеси, які в очному поєдинку з’ясовували, хто ж фінішує на «Кубку Свободи-2016» на підсумковій п’ятій сходинці, а хто – на шостій.

«ВРЗ» в цій зустрічі відводили роль фаворита, однак одесити, які на груповому етапі справили доволі приємне враження, із статусом «андердога» жодним чином не хотіли миритися, і за рахунок злагодженої роботи у всіх лініях не лише як мінімум достойно протистояли одному з грандів білоруського футзалу, а й епізодами інколи й переважали його. За свою волю до перемоги підопічні Павла Ардаковського на 11-ій хвилині отримали заслужену винагороду у вигляді забитого м’яча. Марченко вивіреним пасом вивів на ударну позицію Федосюка, і той зусиль партнера не змарнував, влучно пробивши у праву «шістку» з кута воротарського – 0:1. Повівши у рахунку, «Епіцентр К Авангард» став ще розкутіше діяти в атакувальних діях, постійно нагнітаючи обстановку біля воріт «ВРЗ», і на 16-ій хвилині оборона білорусів вдруге у матчі дала тріщину. Жеріков та Федосюк фактично самотужки розірвали захист «ВРЗ», і Віктор, з кількох метрів фактично вразивши вже порожню ціль, оформив дубль у матчі – 0:2. На куражі одесити могли зусиллями того ж Федосюка доводити рахунок на табло до розгромного, однак дива воротарської реакції продемонстрував кіпер «ВРЗ», Дмитро Куді, який парирував гарматний удар впритул у виконанні всюдисущого Куді. Але і він виявився безсилим на 19-ій хвилині врятувати свою команду після того, як Марченко, вдало скориставшись відскоком від захисника білорусів блискуче вдотик пробив точнісінько у правий верхній кут – 0:3.

Такий рахунок на табло явно не влаштовував гостей із Білорусі, які в дебюті другої 20-ти хвилинки буквально притисли «Епіцентр К Авангард» до його воріт, і могли змінювати цифри на табло зусиллями Рябцева та Матвієнко, однак Цибенко на останньому рубежі власних воріт був сама надійність, власними вдалими діями ще більше додаючи впевненості партнерам по команді. Аби переламати хід подій, «ВРЗ» вирішив змінити голкіпера на п’ятого польового, однак ця тактика увінчалася для номінальних господарів цілковитим фіаско. Справжнім «злим генієм» білоруського клубу став Віктор Федосюк, який результативно використавши дві помилки «ВРЗ» при розіграші «зайвого», таким чином оформив каре – 0:5. Білоруси ж спромоглися відповісти лише голом престижу, автором якого став Григорьєв, холоднокровно реалізувавши дабл-пенальті під завісу матчу – 5:1 на користь «Епіцентра К Авангард», який доволі неочікувано, однак цілком заслужено переграє одного із грандів білоруського футзалу, і таким чином фінішує на «Кубку Свободи-2016» на високій п’ятій позиції.

Матч за 3-є місце. «Сокіл» (Хмельницький) – «Титан-Зоря» (Покровське) – 0:1 (0:1)
Арбітри:
Дараган, Лутій (обидва – Київ)
Гол: Ментянник (5)
«Сокіл»: Тимощук, Бакінський, Чех, Шеремета, Подлюк, Педяш, Кручек, Зубик, Моспан, Щербань, Хамдамов, Мартинюк
«Титан-Зоря»: Мельник, Васильченко, Пічкуров, Шеховцов, Ментянник, Доманський, Леміш, Боргун, Кожем’яка, Шпигарь, Лінник, Мілінький, Грицовець
Попередження: Щербань (16), Мартинюк (20), Шеремета (28), Хамдамов (36) – Кожем’яка (16), Боргун (26)

Продовжував заключний ігровий день «Кубку Свободи-2016» двобій за бронзові нагороди турніру, долю яких в очному протиборстві визначали хмельницький «Сокіл» та «Титан-Зоря» із Покровського.

Початок матчу видався доволі жвавим і динамічним, і проходив за мінімальною переваги «титанів», які її матеріалізували у забитий м’яч на 5-ій хвилині. Доманський передачею по лівому флангу вивів на ударну позицію Ментянника, який, не зближаючись із голкіпером, холоднокровно вдотик пробив у ліву «шістку» воріт Тимощука – 0:1. Пропущений м’яч не на жарт додав спортивної злості підопічним Романа Ковальчика, які дуже швидко перехопили ініціативу у матчі та стали чинити серйозний тиск на ворота Мельника. Хороші нагоди для того, аби змінювати цифри на табло по черзі мали Щербань та Мартинюк, однак із вигідних положень пробивали трішки неточно. Покровці ж діяли другим номером, основну загрозу воротам хмельничан після розіграшу «стандартів». Саме один з них ледве не призвів до другого голу у ворота «Сокола»: після передачі Боргуна з ауту, Грицовець майже впритул розстрілював Тимощука, проте кіперу номінальих господарів неймовірним чином вдалося врятувати свою команду від вірного голу. Цей епізод став скоріше виключенням із правил, ніж закономірністю, оскільки основні події відбувалися біля воріт покровців, у яких крутився, наче білка в колесі, Андрій Мельник, який спочатку у красивому стрибку парирував гарматний постріл Педяша у верхній кут метрів з 15-ти, а потім знову удостоївся компліментів з боку вболівальників, вийшовши переможцем у ближньому бою із Моспаном. Покровці відповіли атакувальним випадом Кожем’яки, який випередивши Шеремету, на швидкості викочувався віч-на-віч із кіпером, однак Тимощук, вчасно залишивши власні ворота, скоротив кут обстрілу до мінімального і нівелював загрозу.

Другий тайм видався не менш видовищним та динамічнішим. Вже в його дебюті небезпечними ударами обмінялися Педяш та Лінник, однак на висоті були голкіпери обох команд. Далі ж гравці «Сокола», який рахунок на табло категорично не влаштовував, окрилені шаленою підтримкою рідних трибун, максимально активізувалися у атаці, і біля воріт колективу з Покровського з плином часу ставало все гарячіше та гарячіше. Найчастіше намагався загострювати ситуацію капітан хмельничан, Руслан Шеремета, спочатку удар якого під поперечину метрів з 12-ти в карколомному стрибку парирував Мельник, а через декілька хвилин рятівником «титанів» став Шпигарь, в останню мить вибивши сферу з «стрічечки» вже порожніх воріт після удару настирного Шеремети. Найближчим ж до того, аби зрівняти цифри на табло був Кручек, але відверто вибачив суперника, не зумівши влучити у порожній кут з близької відстані після націленого прострілу від Щербаня. «Титан-Зоря» ж як і раніше продовжувала робити головний акцент на «стандарти», які як показують події на «Кубку Свободи-2016» у новому сезоні обіцяють стати, мабуть, головним козирем команди з Покровського. В середині другого тайму Грицовець міг подвоювати перевагу «титанів», однак своїм супершансом не скористався. Валерій виявившись першим на добиванні після удару Шпигаря, який потужним пострілом після кутового змусив вступити у гру Тимощука, з забійної позиції пробив над поперечкою. Інтрига досягла свого апогею на останніх хвилинах, коли «Сокіл» перейшов на гру в п’ять польових, і відчайдушно став намагатися врятуватися від поразки. Покровці неймовірно ретельно відпрацьовували в обороні, однак і вона дала збій на останніх секундах зустрічі, коли Педяш від душі приклався у нижній кут після скидки від Шеремети, однак Мельник, видавши суперсейв, зумів врятувати свою команду від вірного голу. Отже – перемога «Титану-Зорі» із рідкісним як для футзалу рахунком 1:0, і завдяки їй колектив із Покровського здобуває «бронзу» на «Кубку Свободи-2016», хмельницька команда ж фінішує на домашньому для себе турнірі на підсумковому четвертому місці.

Фінал. «Енергія» (Львів) – «Продексім» (Херсон) – 1:1 (0:0) пен. 6:5
Арбітри:
Чубінський (Київ), Божко (Хмельницький)
Голи: Кардаш (30) – Михайленко (33)
«Енергія»: Пітуля, Войтович, Кардаш, Стефанків, Струк, Федюк, Мик. Грицина, Радевич, Кордоба, Багряк, Мих. Грицина, Легендзевич, Кузь, Денис
«Продексім»: Ципун, Скорий, В. Чуднов, А. Чуднов, Ланко, Федорченко, Кисельов, Холоша, Бербенцев, Бессалов, Фетько, Калуков, Михайленко
Попередження: Легендзевич (6), Струк (7), Денис (38) – Скорий (8), А. Чуднов (38), В. Чуднов (38)
Серія пенальті: А. Чуднов – 0:1, Струк – 0:1 (поперечина), Фетько – 0:2, Кузь – 1:2, Ципун – 1:2 (воротар), Федюк – 2:2, Федорченко – 2:3, Мих. Грицина – 3:3, В.Чуднов – 3:4, Кордоба – 4:4, Скорий – 4:5, Денис – 5:5, Холоша – 5:5 (воротар), Багряк – 6:5

Фінальний поєдинок «Кубку Свободи-2016», у якому зустрічалися львівська «Енергія» та херсонський «Продексім», безперечно став окрасою усього турніру.

Після доволі обережного початку, що доволі часто притаманно вирішальним поєдинкам, суперники стали поступово обмінюватися атакувальними «уколами», що неабияк подобалося численним вболівальникам, які кожну вдалу дії гравців супроводжували оплесками. Перший по-справжньому гострий момент у зустрічі створила команда з Львова. Михайло Грицина після блискучого удару зі штрафного у праву «дев’ятку» у власному виконанні, вочевидь, вже бачив м’яч у сітці, однак «Продексім» врятувала стійка. Відповідь херсонців теж стала наслідком розіграшу «стандарту». Після кутового ніхто з «енергетиків» не заважав Бессалову двічі поспіль розстрілювати Кардаша, однак кіпер львів’ян, видавши два розкішні сейви, врятував таки свою команду від неприємностей. Але і він міг би виявитися безсилим на 11-ій хвилині, коли Федорченко після навісної передачі від Андрія Чуднова наважився пробити зльоту метрів з 15-ти, і вийшло це у Дмитра як не можна краще – м’яч по неймовірній траєкторії летів акурат у ліву «дев’ятку», однак влучив у стійку. Поступово херсонці заволоділи ініціативою, однак втілити ігрову перевагу у забиті м’ячі «мельникам» ніяк не вдавалося. В’ячеслав Чуднов був близьким до того, аби нарешті відкрити рахунок у матчі, однак не зумів у ближньому бою переграти неперевершеного Кардаша, а коли вже і він був би безсилим, відверто вибачив «Енергію» Фетько, з кількох метрів не влучивши у порожню «рамку» після передачі Калукова.

Голів у матчі вболівальники дочекалися після перерви. Відзначимо, що перший м’яч у зустрічі видався досить курйозним – Ципун, підключившись до атаки «Продексіма», втратив м’яч неподалік від центральної лінії, а підібрав його.. Кардаш, який оцінивши миттєво ситуацію, по красивій дузі відправив його за комірець свому колезі по амплуа – 1:0!!! Херсонці миттєво пішли відіграватися, і відразу могли зрівняти рахунок на табло, однак Кардаш знову зірвав овації трибун своїм черговим суперсейвом. Кисельов завдав разючого удару з-під захисника, однак кіпер «Енергії», інстинктивно викинувши руки, в останній момент кінчиками пальців перевів сферу на кутовий! Натиск «Продексіма» ж поступово лише посилювався, і на 33-ій хвилині таки втілився у забитий м’яч. Бессалов з кутового прострілив на ближню стійку, де Михайленко, випередивши захисника, у підкаті переправив сферу у ціль – 1:1. Основні хвилини видалися неймовірно напруженими, оскільки як і «Енергія» так і «Продексім» не хотіли випробовувати долю в серії післяматчевих пенальті, яка ставала все ближчою з кожною наступною секундою ігрового часу, отож відчайдушно атакували, намагаючись вирвати перемогу у основний час. Спочатку свій високий воротарський клас продемонстрував сповна Ципун, парирувавши непростий удар Кордоби після кутового, а на останніх секундах Бессалов міг принести перемогу вже «Продексіму», однак не зумів замкнути дальню стійку після прострілу Калукова. Основний час так і завершився за нічийного рахунку, і переможця «Кубку Свободи-2016» повинна були визначити серія післяматчевих пенальті.

«Лоторея» видалася неймовірно драматичною та інтригуючою. Спочатку психологічна перевага була на боці херсонців після того, як Струк з «точки» поцілив у поперечину, однак ж справжнім героєм серії став Кардаш, який парирував два удари з 6-ти метрової позначки. Символічно, що кіпер «Енергії» виграв дуелі у колег по цеху, Ципуна та Холоші! Отже – 6:5 на користь «Енергії» в серії післяматчевих пенальті, яка стає переможцем «Кубку Свободи-2016», «Продексім» ж стає срібним призером турніру.

Після того, як згас пил запеклих баталій, відбулася яскрава церемонія нагородження, в ході якої було відзначено переможців та призерів турніру, а також кращих в індивідуальних номінаціях. Відзначимо, що традиційний турнір у Хмельницькому, який цьогоріч отримав вперше статус міжнародного, не залишився поза увагою Асоціації футзалу України. У заключний день “Кубку Свободи-2016″, Хмельницький відвідав із робочим візитом президент Асоціації футзалу України, Сергій Владико, який у власній промові під час офіційної церемонії нагородження переможця та призерів змагань високо оцінив рівень турніру та його організації.

Кращими у індивідуальних номінаціях стали наступні гравці:

«Кращий молодий талант»: Дмитро Ментянник («Титан-Зоря»)

«Кращий перспективний гравець»: Владислав Щербань («Сокіл»)

«Кращий воротар»: Володимир Кардаш («Енергія»)

«Кращий бомбардир»: Віктор Федосюк («Епіцентр К Авангард») та Олексій Фетько («Продексім»)

«Кращий гравець»: Дмитро Федорченко («Продексім»)

За матеріалами офіційного сайту СК «Сокіл» (Хмельницький)

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!