Тарас ШПИЧКА: «Корективи обов’язково будуть, і тактично зіграємо по-іншому»

1 листопада дівоча збірна України (U-17) з футзалупроведе свій перший матч у відбірковому турнірі до Юнацьких Олімпійських Ігор 2018 року. Суперником команди, яку очолює Тарас Шпичка, буде збірна Португалії. В цій країні, в місті Камінья, яке розташоване на півночі Португалії, і пройде весь турнір, в якому українки послідовно зіграють зі збірними Португалії, Італії та Азербайджану. 

Як відбувається підготовка дівочої збірної України до цих відповідальних змагань, та які негайні питання потрібно вирішити за лічені дні до старту, в ексклюзивному інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України розповів головний тренер команди Тарас Шпичка.

- Тарасе Олександровичу, перше питання – організаційне. Виїзд за кордон дітей у такому віці пов'язаний із наявністю документів з дозволом від батьків. Чи по всіх кандидатах до збірної вдалося безпроблемно вирішити це питання?
- Так, всі батьки з порозумінням поставилися до ситуації, і від них Асоціація футзалу України вчасно отримала всі документи.

- Ваш колега з португальської збірної, Луїш Консейсайо, напередодні оприлюднив повний склад команди з 10-ти дівчат, половина яких з «Бенфіки». Чи є в нашій команді подібний базовий клуб, і коли футзальній спільноті стане відома наша остаточна заявка?
- На жаль, у нас базового клубу немає. У нас і у чоловічому футзалі наразі такого немає, бо тільки-но структура починає вибудовуватися. У жіночих футзальних клубах у жодному немає власної структури підготовки дівочих команд. Дитячі школи, в яких розвивається жіночий футзал, в основному, знаходяться в регіонах. З великих міст подібна школа є тільки в Харкові, тому дівчата-кандидати до збірної у нас з різних дитячо-юнацьких шкіл.

У нас є дуже серйозна проблема, пов’язана з тим, що дівчата, в яких більш-менш виходить непогано грати в футзал, одразу потрапляють «на олівець» до тренерів клубів та збірних з великого футболу. Дуже багато дівчат, які б могли гідно представляти Україну в футзалі, вже задіяні у командах U-17 та навіть U-19 з великого футболу. І нам, на жаль, їх не віддають.

Щодо остаточної заявки, то, думаю, що в суботу-неділю ми з нею визначимося. 

- В червні збірна України грала на «Турнірі розвитку» в Іспанії – чи суттєві зміни відбулися в команді з того часу?
- Не суттєві, але вони є. Дві дівчини, які були в Іспанії і яких би ми хотіли залучити до команди зараз, будуть задіяні у збірній U-19. У цієї команди якраз починаються відбіркові матчі чемпіонату Європи. Тому, на заключний збір будемо викликати новачків. 

- Той турнір проходив у той час, коли тривали канікули. Зараз усі дівчата зайняті в учбовому процесі – чи є серед них такі, які ще навчаються у школі, і чи з порозумінням у навчальних закладах відносяться до від’їзду дівчат до збірної?
- Тут також у всіх навчальних закладах ставляться з порозумінням – і у школах, і у коледжах. Дівчат, які ще навчаються у школах, у нас семеро. Віковий ценз для цього кваліфікаційного турніру – від 2000 по 2003 роки народження. Так ми зараз не можемо зібрати команду з дівчат 2000 року народження, і у команді у нас таких лише троє, а всі інші – молодші. Якщо вузбірних Португалії, Іспанії та Італії переважна більшість дівчат буде 2000 року народження, то в нас дівчата і 2002, і навіть 2003 року народження.

- На «Турнірі розвитку» українки грали зі збірною Португалії та розгромно поступилися. Чому так тоді сталося, і які висновки Ви для себе зробили, щоб у першій грі наші дівчата змогли нав’язати суперницям боротьбу?
- Та гра з Португалією була взагалі першою міжнародною для нашої збірної. Для майже всіх дівчат це був перший в житті виїзд за кордон, і вони не бачили матчів міжнародного рівня. Знову ж таки – у португалок всі дівчата були за віком старші, і це було суттєво помітно по зросто-ваговим якостям. У Португалії деякі дівчата були під 170 см та вище, а у нас всі невеличкі за зростом. Тому, в першій грі було дуже важко. Я уважно передивився всі матчі команди в Іспанії, і корективи обов’язково будуть. Можу вже зараз сказати, що тактично зіграємо по-іншому.

- Нещодавно стартував перший етап чемпіонату України. Кандидати до збірної приймали участь в іграх за свої команди, можливо, відзначились результативними діями – чи є у Вас така інформація?
- Так, деякі приймали участь в перших іграх. Аліна Бундюк та Олександра Скибіна в перших двох турах грали за команду «IMS-НУХТ», Анастасія Грицак виходила на майданчик за луцький «Легіон». Харків’янки Ксенія Бурлаченко та Анастасія Застела брали участь у дербі між «Теслою» та КДЮСШ-8. Ніхто з дівчат голи не забивав, але добре, що мали ігрову практику.

- Як збірна планує провести останні дні безпосередньо перед відльотом до Португалії?
- Перш за все, скажу, що в нас були великі складності, про які я вже казав, через які ми не змогли провести навчально-тренувальні збори раніше. На заключний збір у Пущу Водицю ми заїжджаємо 26 жовтня, і на нього будуть викликані 15 дівчат:
- воротарі: Марія Вальчук, Євгенія Карбань;
- гравці на майданчику: Ксенія Бурлаченко, Анастасія Застела, Єлизавета Кузнецова, Альона Коваленко, Аліна Бундюк,Олександра Скибіна, Анастасія Грицак, Вероніка Волосина, Софія Завгородня,Маргарита Юрасова, Владислава Півовар, Анна Кавєрзіна, Вікторія Мироненко.

У четвер у нас буде одне тренування, у п’ятницю та суботу будуть двохразові тренування. У неділю, окрім тренування, ми зіграємо товариську гру з командою «IMS-НУХТ», а потім у понеділок буде ще одне тренування. Основний напрямок усіх тренувань буде тактичним – будемо відпрацювувати захист, пресинг, вихід з пресингу, інші ігрові моменти, стандартні положення. За підсумками цього збору і будемо робити остаточний вибір 10-ти кандидатів, які поїдуть до Португалії.

- До Каміньї дуже довгий і складний шлях – чи відомо вже, як і коли українська делегація буде діставатися до місця проведення відбіркового турніру?
- У вівторок рано-вранці о п’ятій у нас виліт до Порту з пересадкою у Амстердамі. У Порту, я так розумію, нас зустрінуть, і потім ми автобусом поїдемо до Каміньї. Орієнтовний час прибуття до Порту – десь о дванадцятій. Це вже за місцевим часом, який відрізняється від нашого на плюс дві години. За розкладом нашого перебування в Португалії ввечері у нас офіційне тренування о 19.00. А вже 1 листопада о 17.00 у нас перша гра з Португалією.

- Останнє запитання, користуючись нагодою, до Вас вже як до головного тренера національної збірної. Напевне, шанувальникам футзалу цікаво дізнатись, які в неї плани на цей сезон?
- Є кілька запрошень зіграти товариські матчі. Їх зараз розглядає Асоціація футзалу України, і, сподіваюсь, якесь конкретне буде прийняте. У грудні у нас є міжнародне вікно для матчів національних збірних, і ми зможемо зіграти товариські матчі. Не так багато вже залишилося часу – за рік вже перший офіційний чемпіонат Європи, треба награвати команду, переглянути наші сили та можливості. Треба обов’язково грати, збагачуватися міжнародним досвідом.

Прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!