Олександр Косенко: «Спаринги з Угорщиною нам необхідні напередодні поєдинків групового етапу Євро-2022»

Головний тренер національної збірної України Олександр Косенко розповів про підготовку команди до міжнародних товариських поєдинків з Угорщиною та поповнення у тренерському штабі.

– Олександре Петровичу, передусім, розкажіть, чи весь анонсований склад (з урахуванням двох вказаних змін) прибув до Ужгорода?

– Так. Розраховуємо на всіх хлопців.

– Вже минули два дні збору. Розкажіть детальніше про його перебіг.

– У перший день та вчора ми провели два повноцінних вечірніх тренування, які тривають впродовж 1,5 години. Також хлопці мали ранкове годинне тренування. На ньому ми організували тестування, аби перевірити стан кожного з виконавців. Залишається ще один день НТЗ. На збірну очікують ще два тренування, а також теоретичне заняття під час якого розбиратимемо гру суперника. Натомість, вже у неділю вирушимо до Дебрецена.

– До складу збірної на матчі проти угорців викликані Юрій Савенко і Микола Грицина, які досить довго не виступали у складі національної команди. Також після великої перерви до розташування збірної повертається Тарас Кузь. Окрім того, дебютне запрошення отримав Мар’ян Пелех. Розкажіть, чому вибір зупинився саме на цих кандидатурах?

– Одразу скажу, що штаб збірної спостерігає як за грою виконавців, які раніше залучалися до складу національної команди, так і за потенційними новачками. Ми проаналізували те, як футзалісти виступали у клубах й прийняли відповідне рішення. Вважаю, що ці хлопці та інші, які присутні у складі – заслужили на своє місце у збірній. Хтось отримує перший шанс, хтось має вже чергову нагоду себе проявити. Хрест ми ні на кому не ставимо, адже у кар’єрі спортсменів бувають як злети, так і падіння. Подивимося на гру всіх виконавців у поєдинках з Угорщиною.

– Виклику Тараса Кузя та Мар’яна Пелеха до національної збірної, у тому числі, посприяла нинішня позиція «Енергії» у турнірній таблиці Favbet Екстра-ліги?

– Безумовно. «Енергія» демонструє якісний та змістовний футзал. На паркеті гру роблять саме футзалісти, які втілюють задуми тренера. Звичайно, ми можемо запросити якогось окремого гравця з команди, яка посідає позицію у нижній частині турнірної таблиці. Втім, як правило, людина повинна мати «дух переможця», який приходить саме завдяки звитягам. «Енергія» перебуває у чудовій формі. Хлопці грають одні з ключових ролей в її перемогах. Саме футзалісти у чудовому психологічному стані й з таким ставленням до гри мають викликатися до збірної.

– Кілька днів тому перший поєдинок у рамках попереднього раунду кваліфікації до Євро-2022 провели наші потенційні суперники на груповому етапі – збірні Сан-Марино і Данії. Чи встигли переглянути цей матч?

– На жаль, у повному обсязі цей поєдинок поки що не зміг подивитися, оскільки їхав у потязі до Ужгорода саме у цей момент. Незабаром ці команди проведуть матч-відповідь, після чого можна буде зробити загальний висновок. Мінімальна перемога данців на виїзді з рахунком 2:1 мене не здивувала, оскільки саме їх я відзначав для себе в якості фаворитів.

– Головна мета матчів зі збірною Угорщини – повернути ігровий тонус напередодні поєдинків групового етапу Євро-2022?

– Безумовно, матчі у клубі та збірній – це різні речі. Спаринги з Угорщиною нам необхідні напередодні поєдинків групового етапу Євро-2022. Безумовно, саме у грі хлопці зможуть знову згадати, що таке матчі у складі збірної після дев’ятимісячної перерви. Міжнародні товариські матчі – це не лише фізична, а й психологічна підготовка команди. Коли ти маєш багато поєдинків – можна рухатися далі за відпрацьованою схемою завдяки ігровому тонусу. Зараз ситуація є зовсім іншою, зважаючи на всесвітню епідемію. Тож, головне завдання на майбутні зустрічі – оцінити свій стан. Вже після поєдинків детальніше проаналізуємо наші можливості після тривалої перерви, пов’язаної з відсутністю НТЗ та поєдинків. Вірю, що збір в Ужгороді та матчі з угорцями підуть нам на користь.

– Наша збірна давно не грала проти угорців. Втім, ми маємо досить цікаву історію протистоянь з ними. Як охарактеризуєте майбутнього суперника?

– Збірна Угорщини завжди були командою високого рівня. Минулоріч у товариському поєдинку ця команда здолала росіян. Можу сказати, що це міцний суперник. В його складі є чимало габаритних гравців, тому на нас очікує чимало боротьби. Такий аспект збірній України буде досить важливо відпрацювати перед майбутніми протистояннями з Хорватією.

 На цей збір тренерський штаб приїхав з поповненням у складі. Розкажіть про нього більш детально.

– Так, на посаду тренера воротарів після певної перерви знову повернувся Владислав Корнєєв. Складається враження, що він і не залишав нашу сім’ю. Владислав Анатолійович – дуже позитивна людина, з якою приємно спілкуватися. Сумніву не піддаються й його професійні навички. Підготовка кіперів повністю покладена саме на нього. Для Кирила Ципуна та Юрія Савенка він підготував цілу низку цікавих вправ. Ми дуже задоволені поверненню Владислава Корнєєва до штабу збірної.

Богдан Ісаєв, прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!