Сергій Малишко: «Хочеться і втілювати план гру, і перемагати»

Універсал збірної України Сергій Малишко розповів про настрій команди перед майбутні матчами з Молдовою та підготовкою до групового етапу Євро-2022.

– Сергію, нещодавно у Мінську збірна Білорусі провела товариські матчі з Молдовою. Чи вдалося переглянути ці поєдинки?

– Якщо казати особисто про мене, то подивився хайлайти обох матчів ще коли не знав, що збірній України за місяць потрібно буде протистояти цьому супернику. Було цікаво спостерігати за діями своїх партнерів по мінській «Сталіці».

– Чи ділилися хлопці якимись враженнями після цих поєдинків, адже і збірна Білорусі також досить давно не проводила міжнародних товариських матчів?

– Не скажу, що був якийсь ажіотаж. Партнери просто були задоволені матчами у складі збірної та перемогами.

– Збірна України досить давно не здобувала дві перемоги у спарених міжнародних товариських матчах. Як оцінюєш важливість звитяг у таких поєдинках, зважаючи на їхній неофіційний статус та наявність великої кількості експериментів?

– Перемоги важливі, передусім, з психологічної точки зору. Однак, результат не є визначальним для нас. Ти правильно зазначив, що тренери акцентують увагу на різних експериментах та відпрацюванні певних компонентів гри. Тобто, завдяки контрольним матчам намагаємося їх вдосконалювати. Тим не менш, прагнемо поєднувати ці аспекти. Хочеться і втілювати план гру, і перемагати.

– Національна команда розпочала підготовку до матчів з Молдовою у неділю. Чи залишився ще піднесений настрій після поєдинків проти Угорщини?

– Звичайно залишився! Як і зазвичай, у збірній панує сімейна атмосфера. Завжди підтримуємо одне одного.

– До матчів проти Білорусі молдовани зіграли два контрольних поєдинки зі збірною Франції. Їхні результати були досить різними: поразка з рахунком 1:10 та перемога – 3:2. Як такі рахунки можуть охарактеризувати моральні якості нашого майбутнього суперника?

– Дійсно, це є показником стресостійкості команди. Новий день вони розпочали з чистого аркушу та здобули хоч і мінімальну, але перемогу.

– У поєдинках проти збірної Угорщини ти досить ретельно працював у захисті проти лідера суперників – Золтана Дрота. Вже встиг виокремити собі опонента на дві майбутніх зустрічі?

– Думаю, опонент сам мене знайде під час своєї гри у нападі (посміхається). Дійсно, так виходило, що більше доводилося взаємодіяти саме з Дротом. Це частина моєї роботи, оскільки звик працювати у захисті саме зі стовпами. Буду віддавати всі сили, аби якомога якісніше попрацювати як під час дій команди як у захисті, так і у нападі.

– Збірна впродовж дев’яти місяців не проводила матчів. Встиг скучити за перебуванням у таборі національної команди?

– Звичайно, завжди приємно приїжджати на матчі збірної та перебувати у колективі найкращих українських футзалістів. Це зайвий раз мотивує плідно працювати та вдосконалювати власні ігрові якості. Приємно констатувати, що у зв’язку новим форматом кваліфікації до фінальної частини Євро-2022 збірна гратиме частіше. Проводити поєдинки проти кожного суперника вдома та на виїзді стане цікавіше. Ця ідея мені дуже до вподоби. Вона сприятиме популяризації футзал у країнах, де він розвинутий трохи менше.

– Однак, напевно, і присутність глядачів неабияк посприяла б популяризації нашого виду спорту.

– Погоджуюся! Ніби все зроблено задля цього, а тих, для кого виконувалася ця робота на трибунах немає. Однак, вірю, що найближчим часом трибуни знову зможуть заповнюватися глядачами.

– Збірна впродовж року не грала в Україні. Як вважаєш, за відсутності глядачів є різниця де проводити свої матчі?

– Якщо повернутися до теми роз’їздів під час групового етапу Євро-2022, можу відзначати, що підтримка вболівальників – це додаткова мотивація демонструвати яскравий футзал на своєму паркеті. Натомість, за нинішньої ситуацію позиції команд вирівнюються. Гості не відчувають якогось тиску, а господарі не мають змоги отримати підтримку від глядачів у важливий момент. Тож, за нинішніх умов, особливої різниці, дійсно, не бачу.

Можу згадати матчі в Угорщині. Ми грали у чудовому спорткомплексі. Якби він був заповненим бодай на половину – ситуація була б зовсім іншою. Навіть коли вболівають проти тебе – це все одно робить матч більш цікавим та емоційним.

– Попередньо збірна України мала стартувати у груповому етапі Євро-2022 вже з грудня, однак, поєдинки було відтерміновано на січень. На твоє переконання, коли було б краще розпочинати грати офіційні матчі?

 Тут вже нічого не виправиш. Більшість збірних розпочинають груповий етап Євро-2022 вже зараз. Добре, що це вікно нам вдалося заповнити товариськими матчами проти Молдови. Це також непогано. Маємо шанс краще попрацювати над грою команди перед стартом в офіційних зустрічах. Загалом, щодо своєї готовності, можу сказати, що я лише нещодавно відновився після травми. У «Сталіці» зараз досить складна ситуація з коронавірусом. Відповідно, тренувальний процес останнім часом був відсутнім. Тож, щодо функціональної точки зору є куди рухатися вперед.  

Богдан Ісаєв, прес-служба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!