Євро-2001: 20 років сріблу збірної України

У далекому 2001 році у Москві національна чоловіча збірна України завоювали свою першу медаль у рамках чемпіонатів Європи.

У фінальній частині взяли участь вісім національних збірних.

Група А

Іспанія
Україна
Хорватія
Польща

Група В

Італія
Росія
Чехія
Нідерланди

Команда під орудою Геннадія Лисенчука у рамках групового етапу зазнала поразки від Іспанії з рахунком 1:4. Натомість, зустрічі з іншими збірними завершилися вдалими результатами для «жовто-синіх». Хорватія була подолана з рахунком 5:0, а Польща – 8:3.

Як підсумок, друге підсумкове місце у групі, що виводило збірну України у півфінальну зустріч з італійцями. Завдяки голам Олександра Косенка, Олега Шайтанова і Сергія Корідзе «жовто-сині» були попереду з рахунком 3:1. Втім, зусиллями Вічентіні і Грани суперники перевели матч у серію пенальті. У пробитті шестиметрових ударів успішнішими виявилися українці, що дозволило їм вийти до фіналу.

В іншій парі 1/2 фіналу Іспанія мінімально переграла Росію – 2:1 і стала другим фіналістом турніру. До слова, перший гол у тому поєдинку забив добре відомий українським шанувальникам футзалу Хаві Родрігес.

У фінальній зустрічі Наша команда була попереду до 33 хвилини поєдинку після голу Георгій Мельникова. Втім, Рікер Антон перевів матч до екстра-тайму, а вже там Хаві Санчес приніс золоті медалі саме іспанській збірній.

За 20 років після цієї визначної події ми взяли коментарі у кількох учасників цього турніру.

Олександр Косенко:

«У попередні роки ми не кваліфікувалися на чемпіонат світу та чемпіонат Євро. Думаю, що багато суперників не думали, що збірна України може щось здобути. Всі мали велике бажання для досягнення високого результату. Напевно, найкращим моментом Євро-2001 я б назвав емоції після матчу з Італією, коли хлопці зрозуміли, що команда потрапила до фіналу чемпіонату Європи. Звичайно, всі перебували на позитиві. Натомість, фінальний матч змінив їх у гірший бік. За 5-7 хвилин ми знали, що «золотий» гол був забитий з порушенням правил. Тож, відчуття невдоволення так само було присутнім. Могли здобути золоті медалі. На жаль не вийшло. Однак, подібні моменти назавжди залишаються у пам’яті. Приємно бути частиною тієї команди».

Олег Шайтанов:

«Це був чудовий турнір, який запам’ятався на все життя. У колективі панувала звичайна робоча атмосфера. Всі були об'єднані ідеєю досягнення максимального результату. Ми мали відчуття спортивного щастя, коли був реалізований останній пенальті у післяматчевій серії 1/2 фіналу. Однак, як зараз бачу перед очима ті першій секунди, коли усвідомлюєш, що команда поступилася у фіналі. Якщо казати про себе, то мені було трохи більше 20-ти років. Я грав у команді футзальних зірок своєї країни, а суперниками були найкращі європейські футзалісти. Перший офіційний матч за збірну, срібна медаль чемпіонату Європи. Я був щасливим зі спортивної точки зору. Безумовно, тішуся, що мав честь стати частиною тієї команди.

Пресслужба Асоціації футзалу України

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!