Чемпіонат Європи серед жінок. Основний раунд. Казахстан – Україна. Анонс

Останній бій – він буде найважливішим та найскладнішим для жіночої національної збірної України. Так, підопічні Олега Шайтанова гратимуть проти команди, яка за підсумками двох минулих ігрових днів не здобула жодного очка. І якби не ситуація у групі 3, то можна було би казати про те, що українки в цьому матчі гратимуть задля того, щоб потішити черкащан, які святкуватимуть день міста. Однак, спочатку поговоримо про те, які шанси у «синьо-жовтих» на прохід до фінальної частини першого жіночого чемпіонату Європи.

Для того, щоб саме збірна України пройшла до «Фіналу чотирьох», потрібні дві складові: перемога підопічних Олега Шайтанова та сприятливий результат у матчі між збірними Білорусі. Наразі ситуація у групі 3 Основного раунду наступна. Українки та угорки ділять між собою першу сходинку, маючи по чотири очки. Однак, у підопічних Яноша Домбо наразі краща різниця м’ячів – «+4», а в українок – «+2». У збірної Білорусі – три пункти. І тут починаються розклади.

Розклад № 1. Нічия у матчі Угорщина – Білорусь та перемога України над Казахстаном. Цей розклад – найбажаніший та найоптимальніший для нас. Він виводить українську збірну з першого місця з шістьма очками (у білорусок та угорок буде чотири та п’ять пунктів відповідно) у «Фінал чотирьох». В принципі, побачивши рівень гри у збірних Угорщини та Білорусі, можна спрогнозувати, що нічия може бути цілком вірогідним результатом. Обидві команди – цікаві та непоступливі. Тому, там «заруба» буде запеклою. І якщо там дійсно буде нічия, то все буде в руках і ногах підопічних Олега Шайтанова.

Розклад № 2. Нічия у матчі Угорщина – Білорусь та нічия у матчі Казахстан – Україна. Такий перебіг подій буде на користь угорок. Так, усі три збірні, які претендують на вихід до «Фіналу чотирьох», наберуть по одному балу, але за рахунок найкращої різниці м’ячів далі піде Угорщина.

Розклад № 3. Нічия у матчі Угорщина – Білорусь та поразка України від Казахстану. Зрозуміло, що такий розклад, як і попередній – один з найгірших для збірної України. При ньому підопічні Олега Шайтанова, як і білоруски, матимуть по чотири очки, але випереджатимуть наших північних сусідок за фактором перемоги в особистій зустрічі та фінішують другими. А далі піде Угорщина.

Розклад № 4. Перемога Білорусі над Угорщиною та перемога України над Казахстаном. Цей розклад теж підходить збірній України. Тоді українки та білоруски матимуть у своєму активі по шість очок, але перше місце буде в України через перемогу в особистій зустрічі.  

Розклад № 5. Перемога Білорусі над Угорщиною та нічия між Україною та Казахстаном. Це – один з тих розкладів, який виведе до «Фіналу чотирьох» збірну Білорусі. У білорусок буде шість очок, Україна матиме п’ять пунктів та посяде лише друге місце.

Розклад № 6. Перемога Білорусі над Угорщиною та поразка України від Казахстану. Навряд чи збірна України програє аутсайдеру групи, але такий варіант, на жаль, теж треба враховувати. І цей варіант перебігу подій у групі – знову на користь підопічних Сергія Треска. Білоруски набирають шість очок, в угорок та українок – по чотири пункти, а розподіл місць – другого та третього – вирішить різниця м’ячів.

Розклад № 7. Перемога Угорщини над Білоруссю та перемога України над Казахстаном. Беремо до уваги різницю забитих та пропущених м’ячів. Якщо Угорщина, яка наразі має «+4» (а в України, нагадаємо, «+2»), обіграє Білорусь з різницею в один м’яч, а Україна переграє Казахстан з різницею більше ніж у чотири м’ячі, то українки вийдуть з першого місця, а угорки залишатимуться другими, хоча в обох команд буде однакова кількість очок – по шість. Якщо ж підопічні Олега Шайтанова обіграють своїх казахстанських опоненток з мінімальною форою, а угорки обіграють білорусок з різницею «+2» та більше, то далі йдуть підопічні Яноша Домбо. Так само вони йдуть далі, якщо Угорщина та Україна здолають своїх суперниць по третьому ігровому дню з мінімальною перевагою. Тобто, як бачимо, тут є аж три версії розкладу № 7.

Розклад № 8. Перемога Угорщини над Білоруссю та нічия між Україною та Казахстаном. Такий розклад теж гратиме на руку збірній Угорщини. У підопічних Яноша Домбо буде шість очок, в України – п’ять, у Білорусі – чотири.

Розклад № 9. Перемога Угорщини над Білоруссю та поразка України від Казахстану. Цей розклад, мабуть, буде найпровальнішим для збірної України. Так, вона фінішує тоді на другому місці з чотирма пунктами та випередить Білорусь з її трьома очками. Але Угорщина з її шістьма балами вийде з першого місця у «Фінал чотирьох».

Як бачимо з цих розкладів, українкам треба перемагати Казахстан та сподіватись на сприятливий результат у матчі між збірними Білорусі та Угорщини. З усіх розкладів нам підходять перший та четвертий. Перший – найоптимальніший. До того ж, варто додати, що коли «синьо-жовті» виходитимуть на паркет Палацу спорту «Будівельник», то вони вже знатимуть результат очної зустрічі своїх суперниць. І це теж може вплинути на подальший перебіг подій. Немає сумнівів, що черкаські вболівальники будуть гнати нашу команду вперед, і перемога над Казахстаном стане чудовим подарунком черкащанкам до Дня міста. Але найкращим подарунком буде вихід саме збірної України до «Фіналу чотирьох» першого чемпіонату Європи серед жінок.

З цими розкладами ми трохи забули про суперника збірної України – команду Казахстану. А цей суперник здатний потріпати нерви. Принаймні, збірні Білорусі та Угорщини вже в цьому переконались. Особливо підопічним Олега Шайтанова треба бути уважними, якщо їх казахстанські опонентки переходитимуть до контратак. Підопічні Наталії Іванової – дуже прудконогі дівчата, і вони можуть тікати за рахунок швидкості та коротких передач. Яка може бути протидія цій грі? Відповідь має два варіанти. Варіант перший. Відповідати своїми швидкими атаками. Все-таки, наші футзалістки більш швидкі та технічні, а ще вони індивідуально сильніші за своїх казахстанських візаві. І цим можна і треба скористатись. Варіант другий. Застосувати тактику силового футзалу, граючи через «стовпа» та затискаючи казахстанських футзалісток на їх половині майданчику. Це має знизити шанси збірної Казахстану на контратаку, оскільки за таких умов вони будуть більше працювати без м’яча та швидше втомлюватись (не забуваємо про зміни, які за таких обставин також матимуть своє значення!). Особисто автор цих строк схиляється більше до другого варіанту. Він більше змусить казахстанок грати на оборону, і якщо у них і виникатимуть моменти у відповідь, то лише після дальніх ударів. Ми бачили цей тактичний хід підопічних Наталії Іванової у грі з угорками, і тоді він не приносив ніякого зиску – це скоріше була розминка для Варги. За такого перебігу подій Олегові Шайтанову треба підібрати більш силовий варіант четвірок. Не забуваємо також і про той фактор, що у грі зі збірною Білорусі травмувалась капітан збірної України Юлія Тітова. А вона є як раз таким гравцем, який ідеально підходить до будь-якого варіанту ведення гри. У грі з Угорщиною Тітову по ходу гри замінила Дубицька. Подивимось, як буде в цьому поєдинку, проти Казахстану.

І ще треба згадати один важливий аспект – психологічний. Він заважав збірній України у двох попередніх матчах, внаслідок чого відбувались «привози», які ставали результативними, та нереалізація власних гольових моментів. Це, перш за все, пояснювалось тим, що наші футзалістки грають вдома та відчувають відповідальність за результат. До того ж, нашій збірній дуже рідко доводиться грати при таких заповнених трибунах, як ми це бачили під час матчів у Палаці спорту «Будівельник». А тут ще на наших дівчат, можливо, тиснутиме і результат поєдинку між Угорщиною та Білоруссю. І тут треба сподіватись на наставника нашої збірної Олега Шайтанова, який має допомогти своїм підопічним не думати про ці моменти, щоб можна було показати ту гру і той результат, на який чекатимуть вболівальники не тільки Черкас, а і всієї України.

Казахстан – УКРАЇНА.
15 вересня 2018 року. Україна. Черкаси. Палац спорту «Будівельник» - 18.00.
Арбітри: Валентин Чупля (Уельс), Янгос Янгу (Кіпр), Стефен Врійєнс (Бельгія)
ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, спеціально для Асоціації футзалу України
Фото: Павло КУБАНОВ

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!