Юлія Форсюк: «Хочу, щоб турнір у Португалії привернув увагу до жіночого футзалу в Україні»

Як відомо, з 17 по 19 березня у Португалії відбудеться традиційний міжнародний турнір серед жіночих футзальних команд «Women`s Futsal Nations». Серед учасників буде і діючий чемпіон України, київський «ІМС-НУХТ». Ми поспілкувалися з капітаном київської команди перед від’їздом, щоб дізнатись її думку про ці міжнародні змагання.

- Юлія, це вже не перший твій виїзд у Португалію на турнір «Women`s Futsal Nations». Що ти відчуваєш перед нинішньою поїздкою?
- Що я відчуваю? Та так, особливо нічого. Вже накопичилася втома за сезон. І моральна, і фізична. Тому, хочеться добре виступити, щоб кожна з дівчат проявила свої кращі якості та щоб цей турнір ще більше привернув уваги та інтересу до жіночого футзалу в Україні.

- Що можеш сказати про рівень команд, які там гратимуть?
- Я знаю тільки дві команди із складу учасників – «Атлетіко» (Мадрид) і команду з Португалії - «Повоа Футзал». Можу сказати одне, що для мене «Атлетіко» (Мадрид) - це одна з топових жіночих команд у світі. Я дуже захоплююся їх настільки розумною і холоднокровною грою. І, звичайно ж, велика повага і респект Андресу Сансу. Це приголомшливий тренер, який не перестає працювати над собою і тим розвиває футзал у світі. Але, так чи інакше, всі цікаві суперники, і на всіх треба налаштовуватися, не знаючи їх рівня.

- Чи можна вважати, що цей турнір – найпрестижніший для жіночих футзальних клубів і що він цілком реально може змінити свій статус на клубний чемпіонат світу, як у великому футболі?
- Турнір дуже престижний, як для клубного рівня. Але хотілося б більше команд з тих країн, які на лідируючих позиціях у жіночому футзалі. Це Росія, Бразилія, Японія, Іран.

- Можеш згадати свій перший подібний турнір у Португалії?
- Пам'ятаю дуже смутно. Було велике хвилювання і не розуміння де ми )))) Але, так чи інакше, пам'ятаю, що обіграли американок. Це був перший такий серйозний турнір для нас. І звичайно ж це дуже величезний досвід.

- Наскільки важливими є ці змагання для «ІМС-НУХТ» у плані того, що твоя команда нещодавно стала чемпіоном України?
- Дуже важливий турнір. Переживаю тільки, що кінець сезону, літо, і коли ти виграв, приходить вже розслабленість. Але я сподіваюся, що всі дівчата професіонали і зможуть всіма силами зібратися і показати хороший результат. Ще, звичайно, особисто у мене величезний інтерес подивитися на свій рівень і рівень команди, так як ти граєш з одними і тими суперниками цілий сезон, а тут новий суперник, інша гра. Для справжнього спортсмена це завжди важливо. Це величезний досвід для всіх нас.

- Чому, на твою думку, УЄФА та ФІФА досі не розглядають проекти офіційних міжнародних жіночих футзальних змагань серед клубів та збірних?
- Швидше за все, що недостатньо багато ініціатив від регіональних асоціацій або федерацій, які мотивують це тим, що немає офіційних змагань.

- Яка взагалі перспектива у європейського та світового футзалу, на твій погляд?
- Перспективи досить гарні. Сподіваюся, що протягом 2-3 років футзал отримає новий виток розвитку, в тому числі і жіночий. Але це в Європі і світі в цілому. Що стосується України, то поки Асоціація не повернеться обличчям до жіночого футзалу, нічого хорошого і перспективного тут не буде.

- Від світового футзалу перейдемо до українського. Сезон вже давно закінчено, тому був час для того, щоб спокійно, без емоцій, його оцінити. Як ти оцінюєш тріумфальний для твоєї команди сезон?
- Це був супер-сезон, ми виграли ВСЕ. Тому, оцінюю його звичайно дуже вдалим і успішним. І все завдяки великій праці команди і тренерського штабу.

- Символічно, що твої голи подарували «ІМС-НУХТ» усі трофеї у матчах з твоєю колишньою командою – «Біличанкою-НПУ». Що ти відчувала у той момент?
- Напевно, ці відчуття не передати словами. Не приховую, рада, що саме мені вдалося забити вирішальні м'ячі в сезоні. Але за моїми голами стоїть кропітка робота всієї команди.

- «ІМС-НУХТ» вдалося видати фантастичну серію протягом сезону, але іноді команда програвала, оскільки, як багато хто казав, вже не відчувала належної мотивації. Це справді було так?
- Питання мотивації не стояло. Ми виходимо на кожну гру, і головне наше завдання - перемога. Але у кожної команди є свої внутрішні нюанси і різні періоди, які іноді призводять до незадовільних результатів. Як то кажуть, бувають і злети, і падіння, так і в спорті. Але головне швидко встати і зробити свою справу до кінця. Ми це зробили!

- Тренер «ІМС-НУХТ» Тарас Шпичка за останні два сезони здобув дуже важливі трофеї: з чоловічою «Манзаною» взяв Кубок України, з «ІМС-НУХТ» взагалі зробив чемпіонський хет-трик. У чому його секрет, на твою думку?
- Він, в першу чергу, професіонал. Під час своєї кар’єри гравця він вимагав від себе максимум. Цього вимагає від нас. Він - фанат своєї справи. Я дуже шаную і поважаю його. Це людина, яка живе тим, чим він займається. Тому його величезна праця, знання і любов до футзалу принесли нам і «Манзані» ці трофеї.

- Восени стартує новий сезон. Твоїй команді доведеться відстоювати чемпіонське звання. Чи готові морально твої партнерки по «ІМС-НУХТ» до того, що захистити чемпіонство буде дуже важко?
- Завжди легше домогтися слави, ніж її втримати. Зараз, чесно кажучи, не хочеться про це думати. Скоро всі підуть на заслужений відпочинок. Але ми підняли планку, нижче якої вже просто не маємо права опуститися. Впевнена, всі команди вже будуть налаштовуватися по-іншому, що показав і цей сезон. Тому, нам вдвічі буде складніше. Але ми цьому тільки раді, і будемо працювати ще більше. Адже це тільки підніме рівень нашого чемпіонату, і я сподіваюся, що це приверне великий інтерес та увагу до жіночого футзалу в Україні.

- І, на останок, поговоримо про чоловічий чемпіонат світу з футзалу, який скоро відбудеться у Колумбії. Як відомо, у збірної України суперниками будуть команди з Бразилії, Австралії та Мозамбіку. Як ти вважаєш, нашій команді по силах вийти з такої групи?
- Шанси є завжди. Ну, не секрет, що збірна Бразилії - це одна з найсильніших. І, звичайно ж, буде нелегко . Але своєю грою підопічні Олександра Косенка довели, що вони є однією з найсильніших команд у Європі. Так що, впевнена, що суперники будуть дуже серйозно налаштовуватися саме на нашу збірну. Я вірю в наших хлопців. Звичайно ж, буду дуже вболівати за них і підтримувати.

Артем Терентьєв, спеціально для прес-служби АФУ

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!