Юрій Цибик: Найбільші успіхи пов'язані з «Княжим ринком» та «Львівгазом»

Юрій Цибик – відома постать у львівському футзалі. Він був гравцем «Кардинала», коли ця команда ще базувалася у Львові. А зараз він грає на аматорському рівні. Більше того – навіть тренує. І його думка у багатьох футзальних питаннях є цікавою і навіть авторитетною. Тому, зробити з ним інтерв’ю – дуже цікава справа. Власне кажучи, пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю з Юрієм Цибиком.

- Вітаю, Юріє, ваша кар’єра гравця видається досить-таки успішною, розкажіть нашим читачам коли почали займатися футзалом, за яких умов це сталося, ваш перший тренер?
- Добрий день. В 1997 році розпочав виступи у міні-футболі, де грав на першість м. Львова за команду «ЛатГал» (1997-98 рр.). Як такого тренера в нас не було,гравці самі збирались на ігри. На наступний рік перейшов в команду «Локомотив» (1998-2000 рр.),тренером якої був мій батько. От він і є моїм першим тренером в міні-футболі.

- В яких командах грали, які маєте здобутки за цей час?
- В 2000 р. перейшов у команду «Прем'єр-Груп», котра в сезоні 2001-2002 виступала в першій лізі чемпіонату України. В 2002 р. перейшов в команду МФК «Тайм» (Львів), яка виступала в 2-й лізі чемпіонату України. Разом з командою пройшов горнило 2-ї та 1-ї ліг і в сезоні 2004/2005 дебютував у вищій лізі чемпіонату України.

У сезоні 2008/2009 років відіграв друге коло чемпіонату України за команду «Кардинал» (на умовах оренди). По закінченні сезону 2008/2009 перейшов у команду першої ліги «Динамо» (Львів), у складі якої став чемпіоном України серед команд першої ліги з міні-футболу, але через слабке фінансування команда припинила своє існування. З 2010 р. є граючим тренером команди «Княжий ринок» (Львів) у чемпіонаті Львівської області з міні-футболу, зараз команда виступає в Аматорській лізі Львова.

З 2011 року почав суміщати виступи за «Княжий ринок» та за команду «Львівгаз» у чемпіонаті Львівської області з футзалу. Багаторазовий чемпіон та призер чемпіонату Львівської області та Аматорської ліги Львова.

- В якій команді граєте на даний час і як довго плануєте ще бути гравцем?
- На даний момент є гравцем команди «Княжий ринок». Поки є здоров'я і сили, буду займатись улюбленою справою. А там побачимо…

- До речі, як ваше здоров’я, бо свого часу ви мали проблеми з коліном?
- Так, у 2013 році мав проблеми в коліном. Довелось на деякий час припинити виступи на майданчику, щоб вилікувати травму.

- Відомо, що віднедавна Юрій Цибик почав тренерську діяльність й тренує аматорські клуби міста, як успіхи у цьому плані?
- Найбільші успіхи пов'язані з «Княжим ринком» та «Львівгазом». В 2014 році з «Княжим ринком» навіть виступали у Всеукраїнському фіналі Аматорської ліги в Одесі,де поступились у фіналі теперішньому представнику Екстра-ліги команді «ХІТ». Цього року є також помічником головного тренера у футболі в команді яка приймає участь в чемпіонаті Львівської області. До речі, два гравці нашої команди приймали участь у фіналі Кубка Регіонів ФФУ у складі збірної Львівської області (Р.Михальчук та А.Теміров).

- Ваш улюблений гравець та тренер у футзалі?
- Улюблених, як таких, немає... Проте, найкращим гравцем для мене є Олександр Косенко, а тренером - Хав'єр Лосано (в минулому тренер збірної Іспанії).

- Поговоримо про сьогодення, як вам теперішній рівень футзалу в Україні? Наскільки він впав у порівнянні з минулими роками й що треба зробити щоб футзалісти не їхали з України, а навпаки хотіли в нас грати?
- Найкраще футзал в Україні почав розвиватися з середини 2000-х років, але за останні 3-4роки рівень падає у зв'язку з від'їздом багатьох гравців закордон, зокрема в Польщу і Білорусь де фінансові умови кращі. Нестабільна економічна ситуація в Україні,плюс війна на Сході - це все впливає на розвиток не тільки футзалу,а й загалом спорту в нашій державі.

- На вашу думку, що треба робити з професіональним, аматорським футзалом в Україні щоб він почав розвиватися?
- Для розвитку професіонального футзалу потрібно вкладати гроші, а бажаючих це робити є дуже мало. Аматорський футзал останнім часом добре розвивається. Кожного року проводиться Всеукраїнський фінал, де збирається від 20 до 30 команд з усієї України.

- На мить уявимо, що ви стали керівником аматорського спорту в Україні, які перші п’ять кроків ви би зробили?
- Для Аматорського футзалу потрібно: 1. Будувати спортзали. 2. Відкривати штучні майданчики,щоб можна було проводити змагання в літній період часу. 3. Висвітлення турнірів і чемпіонатів засобами масової інформації. 4. Залучати підприємців підтримувати і розвивати футзал. 5. І найголовніше: потрібен законопроект про пільгове оподаткування для структур, які вкладають гроші в розвиток спорту.

- Насамкінець, ваші побажання любителям футзалу?
- Перемог на усіх фронтах і мирного неба над головою.

За матеріалами сайту «Аматорський спорт України»

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!