Олександр Косенко: Жодна гра на груповому етапі не давалась нам легко

Груповий етап чемпіонату світу – 2016 у Колумбії вже добіг свого кінця. Для збірної України він закінчився прогнозовано – здобутим другим місцем у групі після чинних чемпіонів світу, бразильців. Попереду – ігри на виліт. І першим суперником нашої збірної у плей-офф буде збірна Аргентини. Прес-служба Асоціації футзалу України поспілкувалася з головним тренером «синьо-жовтих» Олександром Косенком, який підбив підсумки групового раунду та поділився очікуваннями від найближчого поєдинку в рамках 1/8 фіналу «мундіалю».

- Олександре Петровичу, груповий раунд чемпіонату світу вже позаду, і можна підбити певні підсумки. Як Ви оцінюєте виступ збірної України на цьому етапі?  
-
Ми пройшли у наступний етап, продовжуємо грати на чемпіонаті світу – це основний момент. Але ми ще можемо додати у грі – це однозначно, бо нам ще є, куди рости. Готуємось до наступної гри. Треба додавати і в обороні, і в атаці.  

- Чи все вдалося втілити з того, що було задумано в матчах групового раунду?
- Команда грає так, як дозволяє суперник. Хотілося б більш впевнено обіграти Мозамбік та Австралію. Але, як це не банально прозвучить, на чемпіонаті світу слабких суперників майже не лишилось. Всі хочуть виграти, і це показують не тільки матчі за участю збірної України. Це показують ігри у інших групах. Фаворити не завжди перемагали. Тому, рівень чемпіонату світу з кожним роком росте, і нам теж треба рости.

- З трьох матчів групового раунду – який був найважчий?
- Всі ігри були важкими: і з Бразилією, і з Мозамбіком, і з Австралією. Жодна гра нам не давалась легко.

- Деякі спеціалісти казали, що гра проти збірної Бразилії склала гарне враження, і що Вашим підопічним майже вдалося нейтралізувати провідних гравців бразильської збірної…
- Якщо так сказали – значить, дивились гру. Це їх думка.

- У матчі з Австралією Ви трохи змінили склади четвірок. Що Вас до цього спонукало, і чи будуть ці ігрові поєднання використовуватись у подальших матчах?
- Ми хочемо знайти оптимальні поєднання, але турнірна стратегія, довгий чемпіонат спонукають до цього. Для нас вже буде четверта гра. Ми маємо використовувати різні поєднання. Які будуть поєднання у грі з Аргентиною – це вже ми вирішимо незадовго до матчу.

- Не хотілося б чіпати тему суддівства, але здається, що у матчі з Австралією арбітр прийняв ряд суперечливих рішень. Наприклад, не показав другу жовту картку Фогарті на останніх секундах поєдинку. Що можете сказати про це?
- Це болюча тема чемпіонатів світу. Не сказати, що хтось комусь підсуджує, але рівень суддівства на чемпіонатах Європи та світу різний. На чемпіонаті світу є судді з країн, де футзал не сильно розвинутий. Звісно, вони збираються, для них проводяться семінари, але це все – теорія. А належної практики до матчів чемпіонату світу в них нема. Звісно, вони помиляються. І помиляються не через те, що хотять підсудити якійсь команді. Просто такий рівень. Просто ми на це не акцентували увагу та не реагували на ці рішення. Маємо те, що маємо. Тому, ми на це стараємося не акцентувати увагу.

- Чому в жодному з матчів групового раунду не зіграв Петро Шотурма?
- Він травмований.

- Олександре Петровичу, наступним суперником нашої збірної буде Аргентина. Що можете сказати про аргентинську збірну?
- Дуже серйозний суперник, який добре грає в обороні. Це, мабуть, їх основний козир. Чіпка команда, жорстка, нахабна, постійно провокує. Така неприємна команда, плюс ще до всього цього південноамериканці всі добре володіють м’ячем. Тому, треба готуватись до непростої гри. Якщо ми на щось розраховуємо та хочемо проявити себе як команда, то ми повинні перемагати топових суперників. Вважаю, що Аргентина відноситься до топових збірних. Тому, будемо виходити та боротися.    

- Мені вдалося подивитись деякі матчі збірної Аргентини на цьому чемпіонаті світу, і здалося, що лідери цієї команди – Решіа, Борутто, Алан Бранді – ще не в оптимальній формі…
- Я не знаю, на скільки вони в оптимальній чи не в оптимальній формі. Порівнювати матчі чемпіонату світу з товариськими матчами не можна. Це різні речі. Тому, знову ж таки – вони грають настільки, наскільки їм дозволяє суперник. Але те, що вони – висококваліфіковані виконавці – це однозначно.  

- Наскільки я пам’ятаю, Ви були у складі збірної України, коли вона грала з Аргентиною в рамках «мундіалю». Чим тоді відрізнялась ця команда, і які сильні сторони в неї збереглися до цього часу?
- Збереглося те, що і тоді збірна Аргентина була «колючою» командою. Ми тоді зіграли внічию, практично без моментів. Аргентинці тоді багато уваги приділяли обороні. В них була командна гра в атаці. Зараз у складі аргентинської команди багато індивідуально сильних виконавців, і вона грає у більш комбінаційний стиль.   

- За рахунок чого ми можемо обіграти Аргентину в матчі 1/8 фіналу?
- За рахунок команди. Україна цим сильна. Ми не бразильці і не іспанці, але у нас є свої сильні якості. Ми маємо розуміти, чим ми сильні та переносити це на майданчик. Командний дух, командна взаємодія, якість передач. Нам важко на квадратному метрі накрутити одного-двох гравців, як це роблять інші. Так, можна це переймати, але командна гра нам приносить результат, і ми це маємо використовувати.

Артем Терентьєв, прес-служба Асоціації футзалу України 

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Команда І О
1 Продексім (Херсон) 18 44
2 Ураган (Ів.-Франківськ) 18 42
3 ХІТ (Київ) 17 38
4 Viva Cup (Харків) 18 23
5 Кардинал-Рівнестандарт (Рівне) 17 23
6 Енергія (Львів) 18 19
7 ДЕ ТРЕЙДИНГ (Миколаївка) 18 14
8 АФФК Суми (Суми) 18 14
9 Сокіл (Хмельницький) 18 10
Команда I O
1 SkyUp (Київ) 8 19
2 ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя) 10 17
3 Черкасиобленерго (Черкаси) 10 17
4 Comfort Life (Буча) 10 16
5 Рятувальник (Ромни) 9 11
6 Автомобіліст-Бульвар (Житомир) 9 0
Команда I O
1 Славута (Славута) 11 20
2 Ураган-2-КФВ (Ів.-Франківськ) 10 20
3 Любарт (Луцьк) 11 18
4 In.IT (Львів) 11 15
5 КІВС Енергія-2 (Львів) 10 9
6 Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ №4 (Рівне) 11 6

Технічний спонсор АФУ

Дитячо-юнацький футзал

Титульний партнер

Відео-канал АФУ

Вхід

facebook.com
Тисніть «Подобається» та
читайте новини АФУ в Facebook
Дякую, але більше не показуйте мені це вікно!